Hrvati AMAC | AMAC forum | Glas Koncila | Radio Marija | Darko Belovic | Damir Kalafatic | Tomislav Kralj | A. Karlovic | VWB | HOUS | Ante Kunek

 Margita | Marta | Bez resetaka  | Prosjaci | Toma i Ante | Vrijeme kusnje | Sjor Pjero | Hrvatska garda | Povratnici | Pred Tobom | Zora | Bogatstvo siromašnih   
 

   Mrve o' života

 

     Mira Donadini - Bogatstvo siromašnih

 

Bez rešetaka, vatru si sa sobom odnijela, Mare!

Jedno jutro posjeti me mlađi čovjek i ispriča dio životne priče i problem, koji tišti njegovu obitelj. Radi, dovršava novu kuću, ima ženu i djecu. Još dva brata, oženjena, s obiteljima žive, svaki u svojoj kući.

Pokojni otac je cijeli radni vijek proveo, teško radeći, u Njemačkoj i osigurao trima sinovima, tri kuće.

U čemu je problem, pomislih, a on nastavi " ...ali imam još živu majku, koja je ostala na selu.

Sama.

Stara i onemoćala, trebalo bi je, prije zime, nekako ugurati u Dom, jer ne će moći više ni vatru sama naložiti, bit će velike nevolje. "

" Ima li mjesta za nju, među vama, u jednoj od tih kuća ? ", upitam.

" Nije zgodno, nije ona navikla u gradu, znaš, kako je to, kako ću, ne možemo mi gradit i radit, a 'ko će s njom? "

" Ima vas, nevjestu, unučad, ima li veće ljubavi od babine,  kuća prostrana... za svih mjesta, razgovarajte, dogovorite se

i mi ćemo vam pomoći...

ostavite malo vremena i za nju. " 

" Ali, mi smo se dogovorili, da majku treba dovesti kod vas, da će joj tu biti najbolje. Nije problem platiti, "  insistira čovjek, koji je, očito, problem želio hitno riješiti.

" Jeste li s majkom o tome razgovarali, što ona kaže, ne će biti lako, pa da se i kod vas preseli, a kamoli u Dom, to naše stare jako uznemiri i ražalosti. "


Međutim, čovjek je bio uporan, djeca su čvrsto odlučila svoju Maru dovesti u Dom. A da budu spokojni, oni su nju, eto, privremeno smjestili na Interni odjel u bolnicu, da se malo " odmori ipregleda. "  Oni tamo imaju prijatelja i on će je zadržati, koliko treba, dok se osigura mjesto u Domu.

Tako smo jedno popodne posjetile Interni odjel, prošli sobe bolesnika i u jednoj, na bolesničkoj listi, pročitali ime naše Mare. Bilo joj je drago vidjet švoricu, pa smo brzo započele razgovor. Pitamo je, kako je, zašto je u bolnici... Čitamo bolesničku listu, u kojoj nema nikakvih osobitosti, niti terapije, a baba Mara, ne zna odgovor, kaže da su " dica tako tila", njezini sinovi.

" Iman ih tri, vala Bogu, muž mi je umra, a radija je puno godina u Njemačkoj, dušo moja i skupja, sćedija, pa moja dica nisu ostali siromaji, svaki ima svoju kuću, još gradidu, pazidu oni na me, nema šta. "  Pita ona nas, odakle smo i što radimo, a mi kažemo, da smo bili u posjet našim bolesnicima iz Doma, pa smo i nju zapazili, i eto. Pitam, da li joj je teško, tako samoj živjeti na selu, bi li došla kod sinova u grad, gdje se i kad vraća iz bolnice, a baba Mare kaže " sinko moj, to će sve moja dica odlučit, a ja bi volila u moje selo." Odvažim se i pitam, " jeste li ikad promislili na Dom, tu su vaši vršnjaci, ima ih iz Zagore, otoka, a ima ih i iz Splita, sve je to svijet ostao sam, star i onemoćao, pa je Dom našao kao najbolje rješenje. Tu nađu prijatelje, nisu sami, imaju s kim popričati, a imaju i pomoć.
" Očuvaj Bože Doma, jo-o-j, da vas čuju moja dica, ne bi oni svoju mater dali u Dom, ma kakvi, ne triba van to ni spominjat... "

Povukle smo se, " vidiš li, moja draga, kako treba raditi i pričati s ljudima, sa djecom, da, ali i sa starima. Nisu oni vreća koja će se samo prenijeti na drugu adresu, ovdje se svašta može dogoditi i potreban je veliki oprez "  primijetim.

A onda se jednog dana sastala Komisija, koja je trebala odobriti smještaj babe Mare u Dom. Ukratko, svi su bili " za ", osim socijalne djelatnice, koja se usprotivila uvjeravajući sve, kako postoji potpuna nespremnost i odbijanje babe Mare za smještaj, što može imati nesagledive posljedice. Predložila je prethodno premještaj kod sinova, da lakše podnese odvajanje od stare sredine i svoga ognjišta.
Međutim, pritisak djece  je učinio svoje i baba Mara, sva u čudu, našla se u Domu, na prvom slobodnom mjestu.

Nakon dan, dva, dežurna služba Doma javlja: baba Mara se bacila kroz prozor!
Užas! Policija, ispitivanja, uvid u zdravstveni karton, dosje. Nelagoda.

 Dolaze zaprepašteni sinovi, preuzimaju posljednju brigu o majci Mari i odvode je natrag, u selo, uz drago ognjišta, kojega nije uspjela preboljeti.

A nakon pet, šest godina, Sud poziva Dom, po podignutoj tužbi sinova, " da je njihova majka izvršila suicid, jer je bila smještena na odjelu bez rešetaka. "

Zar rešetke za zdravu majku, za babu Maru, rešetke za odgoj u odricanju i siromaštvu... ?

 Marino srce nije izdržalo, suprotstavilo se i presrelo, mlada i zauzeta srca sinova.

U sjećanju je zabilježeno:

REŠETKE DJEČJE ZAHVALNOSTI

4.ožujka 2004.

 

  

                 

Bogatstvo siromasnih

 

 
 
 
 
 
 
 
 

...dana predanih siromasima, zaboravljenima, bolesnima -

često jedini ključ u bravi njihovih vrata - po kojemu računaju vrijeme, doba dana....

 

Nije starost samo tuga, samo bol, ni samo nesreća, nije.

Sve to, nije ostavljeno samo onima, koji su starost dočekali sami i bolesni, bez bližnjih, to je rezervirano i za one druge i razlika je, samo u tome, kako dočekujemo te nevolje i kako ih prihvaćamo, živimo s njima.

Nailazimo jednako na samce i na one druge, koji to nisu, na one koje žive sa suprugom u bračnoj zajednici, ali i one koji žive sa djecom.

 Tegobe starosti, čini nam se, uspješnije nose oni, koji su život proveli uglavnom sami, koji su rano upoznali bol, naučili se na nju i prihvatili je kao životnog suputnika. Oni su često zahvalni sugovornici, oni su sa svime zadovoljni, njima ničega ne treba puno, samo onoliko, koliko je dovoljno, oni su sretni što ste došli, što ste im  pomogli, sjeli pokraj njih, našli vremena, koje je za njih dar s Neba.

Evo gluhonijeme starice u Podmosorju, koja živi potpuno sama, s njom još dvije koze.

Ona ne može reći hvala, ali pogledom i osmjehom može kazati, da joj je drago, što si tu. I stavlja ti odmah na dlan strogo čuvani, veliki ključ, prastarih vrata, s kojim kao, da ti otvara svoje srce i kaže: uđi!

Međutim, život ne izabire, treba sresti i ove druge, jednako vrijedne, koji se muče, kao i oni oko njih, svima treba pomoći. Ove je život, više ili manje, ipak mazio i oni će uvijek, sjećajući se te ljubavi i žrtve, uspoređivati prošlo vrijeme, lijepih uspomena i ovo sada, za koje su mislili, da će ih mimoići.

Možda će nekome trebati, dvije, tri kapi pažnje više, nekome manje, da bi se postigao jednaki učinak: nisam ostavljen, nisam sam...

Tu je Bog na djelu i nitko ne će biti zakinut u ljubavi.

Tu je Bogatstvo siromašnih

7. listopada 2005.